By ogień płonął z należytą mocą – rozpałka do grilla

Wiosenno-letni wypoczynek przy rozpalonym grillu to zajęcie ze stuprocentową pewnością przyjemne, priorytetowo kiedy posiada się do dyspozycji kawałek działki albo ogrodu. Bardzo istotnym elementem przy tego rodzaju okazjach będzie oczywiście brykiet, natomiast powinniśmy posiadać również coś, co umożliwi nam go odpowiednio rozpalić. Dopiero wtedy możemy przejść do wyłożenia na ruszt wszelkiego rodzaju pożywienia.

Natomiast węgiel zwykłymi sposobami rozpalić jest z całą pewnością niełatwo. Kawałek dzienniki czy liście nie wystarczą. Najodpowiedniejsza w takich okolicznościach będzie rzecz jasna rozpałka do grilla. Dopiero ona jest w stanie osiągnąć odpowiednią temperaturę, niezbędną do podpalenia brykietu. Jej rodzajów jest wiele. Prawdopodobnie w większości sytuacji stosowana jest w postaci płynu. Można w bardzo łatwy metodę go rozprowadzić, tak by objął dużą powierzchnię. W kolejnej kolejności wystarczająca jest niewielka ilość ognia i sprawa załatwiona.

Podpałka dostępna jest także w postaci kostek albo bloczków zaprojektowanych ze specjalnych, łatwopalnych materiałów. Trzeba ułamać odpowiednią liczbę fragmentów, a następnie równomiernie rozłożyć na całej powierzchni grilla i podpalić. Jest to rozwiązanie nieco gorsze niż w przypadku płynu, ponieważ materiał ten ciężej adekwatnie rozpalić, w szczególności kiedy panują niesprzyjające warunki atmosferyczne. Ich pozytywną właściwością jest jednak niższa cena i większa przystępność. Nie wszystkie sklepu bowiem posiadają w swej spisie produktów/usług rozpałkę w postaci płynnej. Tego typu produktu należy niewątpliwie używać z zachowaniem odpowiednich środków bezpieczeństwa, by nie doszło do niekontrolowanych sytuacji.